تبلیغات
تازه های پزشكی و دندانپزشكی IRDENTIST - آیا كپك های غذایی خطرناكند؟

تازه های پزشكی و دندانپزشكی IRDENTIST

هدف از طراحی این وبلاگ انتشار جدیدترین و به روزترین اخبار و تازه‌های دندانپزشکی‌ و پزشکی‌ است

چهارشنبه 13 بهمن 1389

آیا كپك های غذایی خطرناكند؟

نویسنده: امیر روشن   طبقه بندی: مطالب علمی‌ متفرقه، 


برای خیلی از ما پیش آمده، با وجود آن كه غذا یا میوه‌ای را درون یخچال نگهداری می‌كنیم باز هم كپك می زند و مجبور به دور ریختن آن می‌شویم. البته در این میان برخی از افراد هم هستند كه با جدا كردن بخش كپك‌ زده اقدام به مصرف بقیه ماده غذایی می‌كنند.

این افراد معتقدند كه كپك‌ها خطر چندانی ندارند و به دلیل آن كه در محیط یخچال رشد می‌كنند، بیماری‌زا نیستند.

كپك ها چه هستند؟

باید گفت كپك‌ها دسته‌ای از قارچ‌ها هستند كه در شرایط نامساعد در انواع غذاها رشد می‌كنند، حتی در شرایطی كه باكتری‌ها قادر به رشد نیستند. آن ها به خوبی در ماده غذایی رشد می‌كنند و جزء میكروارگانیسم‌های مهم مولد فساد در مواد غذایی هستند.

آیا كپك ها می توانند خطرناك باشند؟

برخی از گونه‌های كپك تولید سم می‌كنند و باعث مسمومیت می‌شوند. بعضی از كپك ها هم می توانند باعث بروز مشكلات تنفسی و واكنش های آلرژیك شوند. برخی هم مفید بوده و در صنایع لبنی كاربرد دارند.

آن دسته از كپك‌های مولد سم كه معمولا به صورت كوكی‌ شكل و پنبه‌ای‌ مانند هستند، در گرما و رطوبت به سرعت روی سطح مواد غذایی یا درون آن ها رشد كرده و با ترشح سم خطرناك "مایكوتوكسین" مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش‌مزه می‌كنند و رنگ شان را تغییر می دهند.

اغلب اوقات زمانی كه یخچال بیش از حد ظرفیت پر و رطوبت مواد زیاد باشد، این سم به راحتی از كپك‌ها ترشح می شود و می‌تواند موجب بروز مسمومیت‌های خطرناك و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن، سرطان‌زا شود.

این سم در اثر حرارت پخت و شستشو نابود نمی‌شود و می‌تواند تا مدت‌ها پس از ناپدید شدن كپك نیز در غذا باقی بماند. البته وجود كپك در ماده غذایی الزاما دلیل بر وجود سم نیست. معمولا كپك‌های مولد سم مایكوتوكسین، روی مواد غذایی كه دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشت‌ها رشد می كنند و بسیار خطرناك‌تر از كپك‌های میوه هستند.

چرا كپك ها در یخچال هم رشد می كنند؟

در حالی كه بیشتر كپك ها هوای گرم را ترجیح می دهند، ولی در دمای یخچال هم قادر به رشد هستند. آنها همچنین می توانند بهتر از سایر عوامل فساد غذایی، نمك و شكر را تحمل كنند، لذا روی سطح مربا، ژله ، گوشت های نمك دار و شور هم در یخچال دیده می شوند.
 

ماده غذایی كپك زده را بخوریم یا دور بیندازیم؟

كپك‌ها در نان قادرند ریشه‌دار شوند و در بافت نان فرو روند. بنابراین از مصرف نان‌های كپك‌زده كه می‌توانند منجر به بروز بیماری‌های گوارشی شوند، خودداری كنید.

میوه‌ها پس از چیده شدن از خود گاز دی‌اكسیدكربن و اتیلن متصاعد می‌كنند. افزایش این دو گاز در یخچال باعث افزایش حرارت، رطوبت و در نتیجه رسیدن بیش از اندازه و كپك زدن میوه می‌شود. این كپك‌ها بیماری‌زا هستند و شستن یا جدا كردن بخش كپك‌‌زده دلیل بر سلامت میوه نیست. بنابراین در صورت كپك‌زدگی، همه میوه را دور بیندازید.

اگر پنیر، مربا یا رب گوجه ‌فرنگی كپك زد، كافی است بخش كپك‌زده را جدا كرده و مابقی را مصرف كنید، اما در صورت كپك‌ زدن كره از مصرف آن جدا خودداری كنید، زیرا كپك‌ها كره را تجزیه و اكسید كرده و خطر سكته را به دنبال دارند. بنابراین تمامی كره كپك زده را دور بیندازید. مصرف پنیر كپك‌زده هم می‌تواند موجب بروز زخم معده گردد.

برای جلوگیری از كپك زدن ماده غذایی چه كنیم؟

برای پیشگیری از كپك رب گوجه‌فرنگی یك لایه روغن در سطح آن بمالید تا عمل اكسیژن‌رسانی متوقف و از تشكیل كپك جلوگیری شود.

برای پیشگیری از كپك آبغوره و سركه نیز بطری شیشه‌ای آنها را كاملا پر كنید تا در بطری جایی برای حضور هوا وجود نداشته باشد.

ادویه‌جات، چای و قهوه نیز مستعد كپك زدن هستند، ولی كپك آنها مولد سم مایكوتوكسین نیست. برای پیشگیری، آنها را در جای خشك و خنك نگهداری كنید.

یخچال و فریزر كثیف یكی از دلایل فساد مواد غذایی هستند. بنابراین هفته‌ای یك بار درون آنها را بشویید.

نظرات() 
How can you heal an Achilles tendonitis fast?
دوشنبه 27 شهریور 1396 03:13 ق.ظ
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether
this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.
You're incredible! Thanks!
What is limb lengthening surgery?
دوشنبه 30 مرداد 1396 09:39 ق.ظ
Saved as a favorite, I love your site!
wynonamalkiewicz.weebly.com
چهارشنبه 18 مرداد 1396 05:16 ب.ظ
Incredible! This blog looks just like my old one!
It's on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and
design. Wonderful choice of colors!
BHW
جمعه 1 اردیبهشت 1396 09:02 ق.ظ
Heya i'm for the first time here. I found this board and I to find
It really useful & it helped me out a lot. I am hoping to
offer one thing again and help others such as you aided me.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

نویسندگان

////